Exprimarea emotiilor – arta sau terapie?

emotii-1200x628Noi credem că exprimarea emoțiilor poate fi deopotrivă artă și terapie. Arta actorului, cu precădere, presupune o introspecție profundă, care să ii dea posibilitatea acestuia de a exprima și de a transmite emoții.  Dar ce sunt emoțiile?

Conform DEX, EMÓȚIE, emoții, s. f. Reacție afectivă de intensitate mijlocie și de durată relativ scurtă, însoțită adesea de modificări în activitățile organismului, oglindind atitudinea individului față de realitate.

Dacă pe scenă actorul oglindește controlat și lucid, prin munca cu sine însuși, atitudinea personajului față de realitatea din piesa respectivă, în viața de zi cu zi, emoțiile oglindesc atitudinea noastră față de realitate și uneori ne copleșesc, fără ca noi să le mai putem controla.

Mai mult de atât, pentru că trăim în societate, am învățat să purtăm măști. Din politețe, pentru a nu jigni, pentru a ne proteja, pentru că la un moment dat poate cineva ne-a spus că nu e în regulă să arătăm o anumită emoție (“E rușine să plângi!”) sau poate că nu ne-a spus altcineva, dar ne-am spus singuri că nu e în regulă să arătăm când simțim furie, tristețe sau chiar iubire (dacă nu e împărtășită). Dar asta nu înseamnă că nu e în regulă să simțim. Este ceea ce ne face umani, nu roboți.

Și atunci ce putem face cu aceste emoții care apar și pe care uneori nu vrem să le arătăm? Sau pe care, din dorința de a nu le arăta, le distorsionăm și arătăm spre exterior cu totul și cu totul altceva? Sau, când în sfârșit vrem să le arătăm, dar nu mai putem? Sau pe care le îngropăm atât de adânc în noi încât la un moment dat ne îngroapă ele pe noi? Ne blochează și ne împiedică? Ce facem cu sentimentul că nu suntem liberi să fim așa cum simțim să fim?

Putem să facem teatru cu ele. Emoția stă la baza teatrului. Sau, cel puțin, la baza teatrului de calitate.

Prin teatru, actorul transmite emoții filtrate prin sinele său. Publicul merge să vadă o piesă de teatru, mai puțin pentru a analiza cu mintea și mai mult pentru a simți cu inima. Pentru a capta emoțiile pe care le transmite actorul și pentru a transmite înapoi emoțiile sale. E un schimb energetic între actor și public. Se cheamă iubire. Și emoție.

Iar pe scenă poți să te descărnezi și să te reîncarnezi. În pielea personajului. Pe scenă poți să-ți exprimi în siguranță furia pe care nu o poți exprima la coadă la supermarket ori în biroul șefului sau jalea că al tău nu mai e ori iubirea pentru cel care nu vrea sau nu poate să o primească în viața reală sau durerea pe care ți-o provoacă mama, dar nu vrei să-i spui pentru că o protejezi. La teatru poți proiecta fantezii și îți poți trăi sentimentele într-un mod sănătos, fără să rănești pe nimeni, dar, mai ales, fără să TE (mai) rănești. Și, încet-încet, lucrul cu tine pe scenă se va transpune în viața reală și vei învăța să te exprimi oricând.

La teatru nu poți să minți ca în viață. Pentru că, atunci când minți pe scenă, se vede. Și, atunci când minți, chiar involuntar, o să îți dai seama că te minți pe tine. Că sentimentul pe care crezi că îl ai, e de fapt altul. Și-atunci, le teatru poți să îți clarifici sentimentele. Așa ne-a spus o fostă cursantă: “De multe ori mă  mințeam singură, fără să vreau neapărat, ci pentru că, în cazul meu, imaginația preceda cumva realitatea. Iar cursurile de actorie m-au ajutat să discern mai bine între sentimentele mele, căci regizorul, printre altele, e un fel de detector uman de minciuni, așa că știa dacă eu, trăind o stare, o transmiteam sau nu, practic dacă (mă) mințeam sau nu. Totul a devenit mai clar în viața mea și nu mă așteptam să se întâmple asta la niște cursuri de actorie. Cursul acesta m-a ajutat nu doar să devin o actriță mai bună, ci m-a ajutat enorm să mă cunosc mai bine pe mine însămi”.

Și-atunci, la teatru e despre secrete. Secretele tale. Dar pe care doar tu le descoperi. Nimeni nu va ști datele reale din capul și din sufletul tău, în afară de tine. Noi vom vedea doar daca ceea ce dorești să transmiți se transmite într-adevăr. Și-atunci secretele tale sunt protejate. Dar tu vei afla adevărul despre tine.

La teatru poți reînvia, ca să nu mai fii nevoit să mori în fiecare zi, cu fiecare emoție pe care nu o poți transmite în viața reală.

La teatru poți!

Remember! Următoarea sesiune de  Ateliere de actorie, autocunoaștere și dezvoltare emoțională prin teatru va începe:

  • Grupă Miercuri: începere 20 Martie 2024 (Update 20.03.2024 – Înscrierile au fost închise pentru sesiunea Martie-Iunie 2024.  Vom anunța din timp datele de înscriere pentru sesiunea viitoare.)

Câteva gânduri de la o parte din oamenii care au trecut pe la cursurile noastre 🙂 https://inorogart.ro/view/cursuri/

Pentru detalii și înscrieri, scrie-ne la art@inorogart.ro sau completează formularul de mai jos:

  • (Update 20.03.2024 – Înscrierile au fost închise pentru sesiunea Martie-Iunie 2024.  Vom anunța din timp datele de înscriere pentru sesiunea viitoare.)

 Am citit Politica de confidentialitate InorogART si sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal, prin consimtamant digital, pentru a fi contactat, conform cu REGULAMENTUL (UE) 2016/679.

32 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *