Cum ne ajuta actoria sa traim in prezent

in-prezentObservăm și la cursanți, dar uneori și la noi, la cei din jurul nostru, că atunci când prezentul nu vrea să se alinieze cerințelor noastre sau este greu de suportat, avem tendința de a răsuci trecutul pe toate părțile, de a ne îngrijora pentru viitor și e de înțeles, în contextul personal, social, economic și financiar al fiecăruia dintre noi. Dar făcând în permanență acest du-te vino între trecut și viitor ratăm momentul prezent, cel care este singurul pe care îl trăim, de fapt.

Și ce legătură are prezentul cu teatrul și actoria?

La fel ca viața, actul artistic pe scenă se întâmplă ACUM. Fără să poți spune STOP, ca la film, fără să mai tragi o dublă, fără să montezi, fără să poți da în reluare. E un act pentru care repeți, pentru care te pregătești cât de bine poți, dar de fiecare dată, la fiecare repetiție și bineînțeles și în final, în fața publicului, la fiecare reprezentație, e un moment viu, e viață.

Iar ca să poți da viață unui personaj, trebuie să spui povestea lui în PREZENT, în fiecare secundă.  Pentru că el există cu problema lui ACUM, când tu o exprimi. El trăiește prin tine ACUM și pentru a-l exprima corect, e nevoie să fii 100% acolo, nu poți evada din momentul acesta nici spre trecut, nici spre viitor, căci n-ar mai fi credibil. Trebuie doar să-l trăiești, cu coordonatele existente.

Chiar dacă știi că, la un moment dat, să zicem, personajul tău va muri peste 15 minute, nu poți să joci mai devreme ca și cum el ar ști că va muri. Pentru că el nu știe: să zicem că e un tânăr de 25 de ani, sănătos, vesel și îndrăgostit, care ACUM are o scenă în care se sărută de mama focului cu iubita lui din piesă. Cum ar fi, dacă în loc să se bucure de momentul respectiv, ar săruta-o cu lacrimi de jale sau cu lehamite față de viața nedreaptă….doar pentru că tu știi că el va muri? N-ar fi verosimil, iar publicul n-ar mai înțelege nimic din ce se întâmplă, iar asta s-ar întâmpla doar pentru că tu joci, în prezent, un viitor pe care doar tu îl știi.

Iar în viața reală nimeni nu știe acest viitor 🙂 Și totuși ne facem griji de parcă l-am ști. Mai grav este că și acționăm, de multe ori, cu gândul în viitor sau în trecut.

Adi ne-a inspirat pentru acest articol, așa că mai bine îl lăsăm pe el să vă spună: “Pe mine cursurile de actorie m-au ajutat și să mă ancorez mai bine în prezent, să mă concentrez 100% pe ce am acum de făcut ACUM, fără să-mi fugă gândul în alte părți. De multe ori mă gândeam la anumite momente din trecut și pur și simplu nu mai găseam sensul să încerc acum…sau o făceam fără tragere de inimă, că oricum nu iese – asta era teoria…nu recunosc că era frică 🙂 Mai erau și multe momente în care îmi făceam atâtea scenarii în cap despre cum va fi ceva, încât ori amânam la nesfârșit și nu mă mai apucam, ori mă apucam cu niște așteptări nerealiste create de imaginația mea. Lucrul pe text și pe stări a făcut asta pentru mine, așa că am „furat” din curs și aplic și în viată. N-ai idee câte s-au simplificat !”

Învățăm și noi din experiențele voastre și îi mulțumim lui Adi că ne-a făcut să vedem cum actoria ajută să nu ne mai legăm singuri pietroaiele trecutului de picior și să lăsăm aripile prezentului să ne poarte prin misterul vieții. Hai să ne găsim împreună curajul de a trăi și acționa acum!

Remember! Următoarea sesiune de  Ateliere de actorie, autocunoaștere și dezvoltare emoțională prin teatru va începe:

  • Grupă Miercuri: începere 20 Martie 2024 (Update 20.03.2024 – Înscrierile au fost închise pentru sesiunea Martie-Iunie 2024.  Vom anunța din timp datele de înscriere pentru sesiunea viitoare.)

Câteva gânduri de la o parte din oamenii care au trecut pe la cursurile noastre 🙂 https://inorogart.ro/view/cursuri/

Pentru detalii și înscrieri, scrie-ne la art@inorogart.ro sau completează formularul de mai jos:

  • (Update 20.03.2024 – Înscrierile au fost închise pentru sesiunea Martie-Iunie 2024.  Vom anunța din timp datele de înscriere pentru sesiunea viitoare.)

 Am citit Politica de confidentialitate InorogART si sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal, prin consimtamant digital, pentru a fi contactat, conform cu REGULAMENTUL (UE) 2016/679.

36 comments

  1. Salutare! Imi plac articolele voastre si ceea ce faceti. As vrea si eu sa ma inscriu. Va rog sa imi trimiteti mai multe detalii. Merci

  2. Toata lumea vorbeste despre acest “live in the now” si fiecare vine cu cate o teorie sau tehnica despre cum sa o faci. Sincer, din ce am citit pana acum nu, prea putini trec de nivelul teoretic, dar exemplul vostru cu rolul jucat “acum” makes a lot of sense. As vrea si eu mai multe detalii despre curs. Merci

  3. Cele mai faine cursuri sunt cele de la care poti “fura” (cum zice cursantul vostru:) si aplica si in viata de zi cu zi. Prin natura profesiei am fost la multe tipuri de workshop-uri si adevarul este ca de la foarte putine am ramas cu lucruri pe care sa le pot aplica in “real life”. Suna foarte interesant ce faceti si as vrea si eu mai multe detalii 🙂 O zi buna! Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *