Cum ne poate tine actoria departe de depresie?!

actiuneDepresia este paralizantă. Te face să nu poți actiona.

Depresia nu se întâmplă doar unora și în niciun caz nu este o rușine, deși de cele mai multe ori tindem să o ascundem sau să nu vorbim despre ea. Dar oare depresia apare să ne îndepărteze de visurile noastre? Sau să ne atragă atenția că nu ne urmăm calea sufletului? Un artist spunea că depresia poate fi chiar parte din motorul creației: “O inimă care nu e puțin ciobită, nu poate crea.”

Din experiența noastră și a cursanților noștri, unul dintre lucrurile care pot ajuta la înlăturarea unui efect al depresiei este acțiunea. În momentul în care acționezi, deja ai făcut primul pas și cel mai important. Pentru că acțiunea anulează efectul depresiei, acela de a sta inactiv, într-o stare de indiferență și de lipsă de interes față de tot și de toate.

Și ce legătură are teatrul cu depresia? Secretul stă chiar în definiția jocului de scenă: “acting” în engleză înseamnă “a acționa”. În română este “joc”. Când joci sau te joci, faci o acțiune. Pe scenă nu poți să nu acționezi sau să nu joci. Doar acesta este scopul spectacolului. Chiar dacă rolul presupune momente în care stă și nu vorbește nimic, în interiorul actorului se întâmplă o acțiune, resorturile sale interioare acționează, astfel încât să transmită starea pe care o are de jucat.

O fostă cursantă vă scrie: ”Când am început cursurile eram într-o perioadă nu foarte roz din viața mea. Singurul lucru care imi revenea în minte era că am vrut la un moment dat să dau la teatru, dar nu am făcut-o. Simțeam cumva că în dorința aceasta sunt răspunsurile pentru mine. Și, într-o zi, au apărut “întâmplător” în fața mea aceste cursuri. Dar știu deja că nimic nu este întâmplător. Iar cursurile acestea mi-au salvat viața. Funcționam pentru familie și pentru societate, dar, când eram eu cu mine, mă dădeam cu greu jos din pat și uneori aș fi chiulit, nu doar de la repetiții, dar și din viața mea. Apoi, încet-încet, am văzut pe propria-mi piele cum mă simțeam după fiecare oră de curs, în care jucam, adică acționam. Și mă concentram pe rol și pe stările respective, iar toate celelalte dispăreau: grijile, gândurile, tristețea, golul. Și-atunci mă simțeam revigorată și plecam cu sufletul plin de la curs. Suflet plin care mă ținea și zilele următoare. Pentru mine, cursul acesta a fost mai mult decât pregătire pentru UNATC, a fost terapie curată. Dar nu venită din exterior, a fost terapia mea cu mine, am ajuns să mă cunosc mai bine, să îmi pot controla și exprima emoțiile, mi-am recăpătat încrederea în mine și am cunoscut oameni minunați, oameni pentru oameni și artă.

La “Workshop in progress…” nu ne propunem să facem terapie, ci teatru. Dar, în același timp știm, e demonstrat și am văzut pe pielea noastră și din experiențele cursanților de-a lungul anilor, că munca actorului cu el însuși vine cu revelații. Că teatrul, prin natura lui și prin tehnicile actoricești, te duce singur către tine. Noi doar ținem drumul drept și un felinar.

De îndată ce înveți să acționezi pe scenă, această putere se transpune în viața reală și, încet-încet, te redescoperi și mai ales îți redescoperi puterea de a acționa spre binele tau. Prin acțiune și joc, te vei reîntâlni cu tine.

Remember! Următoarea sesiune de  Ateliere de actorie, autocunoaștere și dezvoltare emoțională prin teatru va începe:

 • Grupă Miercuri: începere 20 Martie 2024 (Update 20.03.2024 – Înscrierile au fost închise pentru sesiunea Martie-Iunie 2024.  Vom anunța din timp datele de înscriere pentru sesiunea viitoare.)

Câteva gânduri de la o parte din oamenii care au trecut pe la cursurile noastre 🙂 https://inorogart.ro/view/cursuri/

Pentru detalii și înscrieri, scrie-ne la art@inorogart.ro sau completează formularul de mai jos:

 • (Update 20.03.2024 – Înscrierile au fost închise pentru sesiunea Martie-Iunie 2024.  Vom anunța din timp datele de înscriere pentru sesiunea viitoare.)

 Am citit Politica de confidentialitate InorogART si sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal, prin consimtamant digital, pentru a fi contactat, conform cu REGULAMENTUL (UE) 2016/679.

116 comments

 1. Buna seara, va rog sa îmi Trimiteți și mie o structura a cursului și mai multe detalii despre acesta!

 2. Buna ziua! As dori si eu mai multe detalii despre desfasurare: in ce zile se tine, unde si bineinteles pretul 🙂 Multumesc!

 3. Buna seara! Va doresc un Craciun luminos si frumos, o sarbatoare in care sa domneasca pacea si bucuria!

  Astept un mail cu detaliile despre atelier! Multumesc!
  Ema

 4. Bună ziua ! As dori și eu detalii despre desfășurarea cursului (în ce zile, pentru cat timp) și costul acestuia. Mulțumesc anticipat! Zi faină!

 5. Sunt interesată de acest curs. Vă rog să îmi transmiteți mai multe detalii despre preț și ce pot învăța în cele 3 luni.

 6. Interesanta asocierea dintre “acting” si actiune ca lupta impotriva depresiei. Nu m-am gandit niciodata asa, dar adevarul este ca da, atunci cand sunt deprimata, as sta ascunsa de lume, fara sa pot actiona. Am mai citit despre drama therapy si suna foarte interesant. Va rog sa imi trimiteti si mie detaliile pe mail. O zi buna!

  1. Mulțumim, Adriana! Da, drama therapy este mai cunoscută afară decât la noi, dar sperăm să devină și la noi mai cunoscută. Noi nu facem terapie, ci teatru cu joacă și bucurie, dar legătura este clară, iar terapia vine de la sine pentru că, practic, la aceste ateliere, învățăm să ne lăsăm sufletul liber. Iar un suflet liber va găsi întotdeauna singur calea spre adevărul său. Găsești detaliile pe mail și te așteptăm cu drag 🙂 Zi faină și ție!

 7. Foarte bine punctat! Am urmat un astfel de curs in afara tarii si m-a ajutat foarte mult in ceea ce priveste timiditatea, pe care o aveam de cand ma stiu. Ma bucur sa vad ca incepe si in Romania sa se puna accentul pe relatia dintre arta si terapie. Felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *